Tegelsten som lär dig tänka nytt

 

Kreativitet gör att du jobbar smartare, får bättre resultat – och har roligare under tiden. Men hur kreativ är du? Här är ett enkelt test som hjälper dig att ta reda på det – och som dessutom gör dig mer kreativ.

Att hitta på så många sätt som möjligt att använda en tegelsten på är en klassisk kreativitetsövning. Allt du behöver är papper, penna och ett tidtagarur.

  • Ta fram papper och penna
  • Sätt tidtagaruret på 5 minuter
  • Låt fantasin flöda! Hitta på så många sätt som möjligt att använda en tegelsten på och skriv ned dem. Tänk inte bara på de traditionella sätten, utan försök att hitta nya och ovanliga användningsområden.

Gör nu testet innan du fortsätter att läsa.

Testet visar hur fantasifull du är, men det ger också återkoppling på din intelligens och förmåga att kombinera saker. Den genomsnittliga personen kommer att föreställa sig omkring 5 till 8 olika användningsområden, medan en mer fantasifull person kommer att hitta mellan 10 och 15. Allt över 15 är ett tecken på en stor kreativitet.

Nu är frågan: kan man höja den siffran?

Om du inte kunde föreställa dig mer än 5 till 8 olika användningsområden, betyder det inte att hoppet är ute. Kreativitet går, som så mycket annat, att träna upp.  Hur man gör det är att öva på att kombinera olika tekniker och strategier för att lösa till synes omöjliga problem. 

Den första tekniken skulle till exempel kunna vara att lista alla verb du kan komma på och sedan försöka associera en tegelsten med dessa.

Till exempel:

  • Att gå: Kan vi göra skor av tegelstenar?
  • Flyga: Vad flyger? Fåglar, flygplan, gevärskulor ... Kan vi göra ett flygplan av en tegelsten? Kan vi göra en kula? Hur kan vi kombinera den med en fågel?

Försök nu på egen hand.

Kom ihåg: fortsätt att öva – och stressa inte. Ta ett steg i taget utan att tänka på nästa. Om du är en mindre kreativ person, kommer det att ta lite tid innan fantasin börjar flöda. Men med regelbunden övning kommer du att bli bättre och snabbare på att komma på intressanta och roliga saker.”Fantasi är viktigare än kunskap. Kunskap är begränsad till det vi redan vet och förstår, medan fantasin omfattar hela världen och allt som vi överhuvudtaget kommer att kunna veta eller förstå.” 
- Albert Einstein

author image

Jonas Bergholm

Kontakta mig