Brainstorma som Google

Google har gjort ”brainstorming” till en konst – och nu avslöjar chefen för Google Apps for Work hur de gör.

En lyckad brainstorming kräver goda förberedelser liksom omfattande efterarbete. Men även om alla företag och organisationer kan grundprinciperna för att brianstorma, lämnar resultatet som kommer av dessa gruppsessioner allt som oftast en hel del att önska, skriver vår systertidning Ingenjörskarriär.

Men alla kan bli duktigare, det anser Veronique Lafargue, chef för Google Apps for Work. I en artikel för Fast Company avslöjar hon hur företaget får brainstormingen att bidra med något nytt.

 

Veroniques praktiska tips lyder som följer ...

1. Känn din användare

Tänk inte enbart på vad du ska lösa, utan för vem du ska lösa något. För Lafargue innebär det här att man inför ett möte kring problemlösningar bör ha försökt skaffa sig en förståelse för hur personer utanför gruppen ser problemet. På så sätt riskerar man inte att fastna i ett brainstorming-förslag som löser det direkta problemet, men skapar nya i följd.

2. Tänk 10x

För att få fram något verkligt nytt måste man tänka på att det ska vara en rejäl förbättring, och inte något som bara gör det lite lättare. Alltså tiofalt – inte tio procent. I artikeln skriver Lafargue om Googles ”Project Loon” som handlar om ett ballongnätverk för internetuppkoppling. Hade man nöjt sig med att försöka öka internetspridningen med tio procent så hade lite mer kablar varit lösningen – men den ”tiofaldiga” är internetballonger som verkligen kan göra så att avlägsna platser får en uppkoppling.

3. Prototyp

Avsluta inte ett brainstormingmöte med att boka in en ny mötestid för uppföljning. Lafargue säger att man inte ska bygga möten på varandra – utan smida medan järnet är varmt. På Google-språk innebär det att det är viktigare att få ut någon form av prototyp snabbt. Den behöver inte vara perfekt, bara en fysisk manifestation av en idé – något som är designat för kunna svara på frågan om idén verkar lovande.

 

Klicka här för att läsa hela Ingenjörskarriärs artikel (där kan du också kolla in en video och ”uppleva” hur det är att vara med på ett brainstormingmöte på Google…)

author image

Jonas Bergholm

Kontakta mig