6 goda skäl att göra slut med Facebook

Tro det eller ej – Facebook har sina nackdelar. Undersökningar visar att det tar för mycket tid och man skriver för mycket privat som egentligen inte borde skrivas där. Här kommer sex skäl till varför du ska göra slut med Facebook.

Företagande.se gör tydligt på sin sajt att i perioder är det många av oss som fastnat på Facebook och återkommit en stund senare igen för att kolla om något hänt. Man berättar att en ny studie förklarar varför det är på det här viset, att ingen går med i Facebook för att bli deprimerad och ensam. Men studien visar att det är precis så plattformen får oss att känna.

Denna och andra studier visar att regelbundna Facebook-användare upplever minskad livstillfredsställelse, ensamhet, avund samt att det även kan orsaka relationsproblem och svartsjuka. Psykologer vid Innsbrucks universitet i Österrike har till exempel efter tester kommit fram till att människor fick dåligt samvete efteråt då de spenderat tid med meningslösa saker som att kolla hur andra lever sina liv. För finns det ingen riktig mening i saker vi gör, så finns det säkert ingen glädje heller.

 

Här är sex anledningar från Företagande.se till varför du ska sluta med Facebook!

1. Du slipper att mata din hjärna med bråte

Vacuum i hjärnan bör nog ses som positivt jämfört med meningslösa ting. Majoriteten av dagstidningarna har totalt tappat greppet. Den ena mer ointressanta nyheten efter den andre skickas upp och majoriteten av det allra sämsta tycks hamna på Facebook. Att då dessutom matas med bilder och ”selfies” på vackra (och mindre vackra) personer, är nog inte det bästa sättet att stimulera vår intelligens till framåtskridande och lycka.

2. Du upptäcker att det finns människor i ditt liv som behöver dig

Du vet hur svårt det kan vara att få kontakt med någon som exempelvis läser en tidning eller för stunden har sitt fokus på något annat? Problemet med sociala medier är att vi idag ständigt bär med oss våra smartphones och surfplattor. Ett barn eller någon annan i din omgivning provar kanske att få kontakt några gånger men ger säkert upp efter ett tag. Själv är du helt omedveten om vad som just hänt. Så lägg undan luren en stund och titta dig omkring.

3. Du får mer gjort

Jobbar du vid datorn och är ständigt uppkopplad så är sociala medier (och mejl-inkorgen) säkert en av de största fienderna. ”En snabb titt” förvandlas lätt till 20 minuter. Om detta beteende dessutom sänker vårt välmående, så är det säkert lättare att hitta anledningar att hoppa över andra viktiga saker som borde utföras. Så även när du väl släckt skärmen finns det risk att du fortsätter att slöa eller söker lättvunna kickar på annat håll.

4. Du kan spendera tid med riktiga vänner

För många är det status att ha hundratals vänner på Facebook. Det går också snabbt att ”gilla” andras bilder och inlägg vilket leder till att nästa gång du postar något är det större chans att fler gillar det du postar. Att vilja återgälda en handling, även så banal som en ”Like”, kallas inom psykologin reciprocitet eller reciprocitetsprincipen. Denna lättvinnliga uppmärksamhet skapar inget bestående och när du väl stängt av datorn så är det ett minne blått.

Använd istället din telefon till att ringa en god vän och bjud på en fika! Eller varför inte bjuda på den fantastiskt goda måltid du precis tänkt lägga upp en bild på?

5. Du kommer att känna dig mer tillfredställd med livet

Utmärkande för Facebook är att du aldrig blir klar med det. Det finns alltid mer att göra, mer att läsa och fler bilder att ”trycka gilla” på. Att regelbundet spendera tid på saker som aldrig blir färdigt kan vara känslomässigt och mentalt dränerande. Det visade även forskningen.

Det är nu läge att fundera vad du verkligen vill göra med ditt liv! Kommer du inte på någon grandios plan direkt så är det en strålande idé att börja med något enkelt som att gå ut med hunden, ta hand om disken eller avsluta boken du påbörjat. Eller varför inte bara stänga av all elektronik och stirra in i väggen i 30 minuter? Det kommer att ge dig betydligt mer. Det är en garanti!

6. Din självkänsla kommer att öka

Fler studier om Facebook än de tidigare nämnda har genomförts genom åren. De flesta pekar på att användandet av sociala medier får oss att må sämre och känna oss otillfredsställda med oss själva och livet. Det finns många anledningar till detta. För att nämna några kan de exempelvis lätt dyka upp negativa tankar när du lägger upp en ny statusuppdatering och ingen gillar det du skriver. Att ovanpå detta matas med bilder av lyckliga människor med bättre relationer, vacker pojkvän/flickvän, fler vänner, mer framgångsrika liv, etc, kan med påverka och få oss att känna oss misslyckade. Och det är ju inte så konstigt. Nu är det ju inte så att alla dessa glammiga inlägg stämmer överens med verkligheten, men kan vår hjärna skilja på det?

author image

Jonas Bergholm

Kontakta mig