Hon blev teknisk konsult på 12 veckor

Dhuha Wael blev teknisk konsult på endast 12 veckor. I början av hösten gick hon en intensivutbildning på Energibranschens utbildningscentrum. I dag arbetar hon på Infratek.

Dhuha Wael föddes i Bagdad för 27 år sedan. För tio år sedan flyttade hon till Sverige och började studera på gymnasiet.

– Jag lärde mig svenska och utbildade mig till robotingenjör, säger Dhuha Wael, som bland annat har arbetat som apotekstekniker och lärarassistent.

– Jag har även varit kursledare för arabiska för svensktalande, och för en verksamhet som heter LärOlika. 

Men Dhuha Waels mål har alltid varit att bli projektledare. Och i dag kan hon med stort nöje och ännu större stolthet säga att hon är det.

– Jag blev teknisk konsult på 12 veckor. Det känns jättebra, konstaterar hon.

Bra upplägg

Skolan som Dhuha Wael gick på heter Åsbro Kursgård och ligger någon mil utanför Hallsberg. Tidningen Ny teknik berättade i somras om att utbildningsföretaget Academy genomförde utbildningen åt Infratek. Kravet för att få söka till utbildningen var att man har någon sorts eftergymnasial utbildning, alternativt tekniskt gymnasium och några års arbetslivserfarenhet.

– Ämnena handlade bland annat om markvärderingar, ledarskap, ledningsdimensionering och praktiska kurser. Det bästa var upplägget och alla studiebesök. Det är bra att kombinera teori med praktik, vilket vi fick göra, säger Dhuha Wael.

Men om Dhuha Wael ska svara ärligt så hann hon inte lära sig allt som krävs för att klara jobbet. Fast hon gjorde sitt bästa som alla andra i klassen och berättar att hon ständigt kämpar för att utvecklas och lära sig nya saker, det är vad som får henne att vakna med entusiasm om mornarna.

– Jobbet är väldigt omfattande men jag har underbara kollegor som hjälper till när det blir hett om öronen, säger hon.

Erbjöds utbildningen

Dhuha Wael hade tidigare sökt jobb hos Academic Work för en liknande tjänst som inte ledde någon vart. Men hon berättar att de ringde upp henne och trodde att hon skulle passa för denna typ av arbete och att de gärna ville se henne söka.

– Det var så jag fick nys om utbildningen.

Dhuha Waels första arbetsuppgift på Infratek var att skriva ett markavtal tillsammans med värderingsprotokoll och göra en ritning som visar kunden vad som ska göras. 

Du är bunden till Infratek i ett år, vad gör du om tre år?

– ”Bunden” låter lite negativt. Jag får ju faktiskt en tillsvidareanställning som konsult med uppdrag på Infratek. Så jag valde att bli bunden med glädje. Om jag får välja, stannar jag kvar på Infratek.

Har du något tips till den som vill gå samma utbildning?

– Tveka inte att fråga när du inte förstår. Det finns inga dumma frågor. Och du är där för att du ska lära dig. Det finns två typer av människor som aldrig lär sig; de som är arroganta och de som är blyga.

author image

Jonas Bergholm

Kontakta mig