IT konsulten bakom Sveriges mest digitaliserade hälsocentral

Sigma IT Consulting har tagit vara på att sjukvården är i förändring och hjälper nu Region Jämtland Härjedalen ta täten inom digital svensk sjukvård. Vad innebär det för patienterna?

På uppdrag av Region Jämtland Härjedalen har Sigma (som ligger på artonde plats på Konsultguidens rankinglista) utvecklat virtuella akutrum. I förra veckan lanserades de på plats i Funäsdalen, Sveg och Hede.

Det innebär att en patient framöver kan undersökas och få diagnos från en läkare som befinner sig på en helt annan ort. Akutrummen ska erbjuda närmare och bättre vård för invånarna i regionen.

Maria Carlund är verksamhetschef inom den regiondrivna primärvården i Härjedalen. Hon säger att målsättningen är att Region Jämtland Härjedalen ska ha Sveriges mest digitaliserade hälsocentral.

– Vi vill utveckla primärvården och därför har jobbat bland annat med det här konceptet en tid. Det är fantastiskt att nu kunna erbjuda våra patienter den här möjligheten.

Virtuella akutrum är fysiska rum i hälsocentralen till vilka patienten kommer och får träffa en sjuksköterska som har digitalt uppkopplad utrustning. Läkaren sitter uppkopplad på distans och kan genomföra diagnosen/undersökningen i realtid via utrustning och sjuksköterska. Detta gör att läkare effektivt kan verka över större områden än de som de är fysiskt närvarande i.

– Hela sjukvården är i förändring – vården går mot mer sjukvård i hemmet och mindre på sjukhus. Strategin är att flytta patienter från sluten vård till primärvård. Det handlar om att kunna få ut kvalitativ vård där den behövs, även om läkaren inte är på plats fysiskt, säger Bert-Ola Bångman, Sigma IT Consultings områdeschef för Östersund.

Han säger också att det känns rätt på så många sätt att få jobba med digital sjukvård.

– Vi vet att vården blir mer tillgänglig även för patienter utanför storstadsområdena, att kunskap kan delas över hela världen och att diagnoser blir mer precisa, vilket både besparar lidande och ger friskare liv. Vi är passionerat engagerade i det här viktiga uppdraget.

Konsultguidens rankinglista

Konsultguiden är nu inne på sitt 29:e år som den ledande guiden för köpare av konsulttjänster. Det populäraste innehållet är den årliga oberoende rankinglistan där de olika konsultbolagen jämförs med varandra inom sina specifika kompetensområden.

De nyckeltal som presenteras i den här 29:e upplagan har som tidigare samlats in från bolagens egna årsredovisningar.

Klicka här för årets rankning av IT konsulter

author image

Jonas Bergholm

Kontakta mig