Proffs eller amatör? Hitta rätt it-expertis

Foto: 123rf stock photos

Konsultguidens tidigare undersökningar har visat att kompetensbrist hos it-konsulter upplevs som ett hot mot branschens tillväxt. Men vad är största skillnaderna mellan ett riktigt proffs och en amatör? Och vad riskerar man som konsultköpare om man väljer fel?

Att arbeta med it-system har varit en yrkesbana som attraherar många. Men att ha kunskap om teknik räcker inte för att bli en kompetent konsult. Så, om du går i tankar på att anlita en konsult, vad kan du hålla i bakhuvudet för att slippa hamna i hobbytekniker-fällan?

Kompetens inom flera områden

Kunskapsrenommé är en tydlig indikator som skiljer ett proffs från en nybörjare. För att vara en kompetent it-konsult måste kunnandet omfatta flera områden, bland annat teknik, konsultande och företagande. Ställ frågor om kommunikation, ledarskap och ekonomi för att klura ut om din potentiella konsult har rätt kompetens för dig och ditt företag.

Varför är detta viktigt? Om du har anlitat en konsult du inte kan föra en öppen och konstruktiv dialog med, förstår hen sannolikt inte projektets samtliga delar. Om konsulten riskerar att avvika från dina önskemål, kräver det att du som uppdragsgivare behöver vara desto mer hands-on och vägleda konsulten i projektet hen bör leda. Du riskerar att bli fast med en slutprodukt du inte är nöjd med – med fickorna tömda.

Projektledning med beprövade metoder

Det finns tydliga fördelar med att anställa it-expertis. En konsult tas oftast in för att planera, övervaka och genomföra ett projekt. Detta innebär även att en konsult – till skillnad från hobbyteknikern – har ledaregenskaper för att genomdriva projektet på ett sätt som tillfredsställer ditt informationsteknologiska behov.

Väljer du att anställa en lite dyrare konsult över en billigare hobbytekniker, betalar du även för erfarenhetsbaserad kunskap. Ett it-proffs har kunskap från tidigare projekt i bagaget och genomför ditt uppdrag med beprövade metoder. Anställer du en hobbytekniker är arbetsmetoden sannolikt desto mer baserad på trial-and-error.

Certifieringar

Även om it-konsulter behöver många kompetensområden, går det inte att bortse från att teknik är konsultens primära expertis. Om du behöver hjälp från en IT-konsult och inte vill anlita en hobbytekniker kan du se över certifieringar som garanterar att konsulten genomgått en kunskapsutbildning.. En novisch har sannolikt inte investerat tiotusentals kronor i att uppvisa kompetens i ett visst program. En certifiering garanterar trots allt en grad av kunskap, och garanterar således ett resultat därefter. En certifierad konsult är dessutom desto snabbare på att hantera det informationsteknologiska systemet, vilket gör att du som uppdragsgivare sparar ömma tusenlappar.

Exempel på certifieringar att hålla utkik efter är:

Det finns alltså några punkter där it-proffset tydligt överglänser hobbyteknikern. Om du behöver veta mer innan du anlitar en it-konsult, rekommenderar vi att du läser vår artikel: Så lyckas du med valet av IT-konsult.

author image

Sara Gardlenius

Kontakta mig